Om Siljemyra Gård

Lokalt förankrad catering och mathantverk i östra Jämtland

Att få vara kreativ. Att få skapa med lokala, riktiga råvaror. Att få designa en vardag för mig och min familj som också ger glädje till de människor som väljer att anlita mig och handla mina produkter.

Jag vill så gärna förvalta det som jag själv, min familj och mina vänner har lagt ner i sitt arbete på råvarorna jag köper in. Ta till vara på de smaker som uppstått i naturen där bären växt, viltet levt och av gräset och örterna på fäbodvallen där kossorna betar om sommaren. Använda grönsaker och örter från min egen trädgård. och marken runt vår gård. 

Trädgården har varsamt byggts upp under de 10 år vi bott på den, med bra grunder från de tidigare ägarna som var mycket trädgårdsintresserade. Nu (täck)odlas mängder av grönsaker, rotsaker, örter, bär och blommor som jag laborerar med och använder i både matlagning och förädling. Det är dock långt ifrån färdigt men blir man någonsin det med en trädgård? 

Utsikten över Indalsälvens dalgång och jordbrukslandskapet gör sitt till för att maximera upplevelsen.

Siljemyra Gård som enskild firma startades 2019. Här på gården träffar man också på mina barn Sigge och Selina, min sambo Markus och jaktlabradoren Lakrits. Dom är en del av den verksamhet som byggts upp och det är vi som skapat den tillsammans.

För mig handlar det om livet och hur jag vill leva det


Om Maria Elf

Mathantverkaren Maria Elf hemma på Siljemyra Gård
Mathantverkaren Maria Elf hemma på Siljemyra Gård

Min kärlek till mat började tidigt men befästes på Hotell Hammarstrand, 14 år gammal och jag visste, kände, att det var här jag hörde hemma. Doftkompotten, som bara finns på hotell, av stekos, alkohol, städmedel och människor hade fångat mig och mitt framtida yrkesval var klart, det blev Hotell & restauranggymnasium. Men som bekant tar livet en ju inte alltid dit man vill direkt och jag spenderade alldeles för många år framför en dator vid ett skrivbord. Till sist sökte jag mig till Eldrimners yrkeshögskole-utbildning i mathantverk med inriktning charkuteri.

Och nu är jag äntligen här, jag är hemma, både i mig själv och rent fysiskt på vår vackra gård i den lilla byn Näset i Östra Jämtland. Gården ligger vid Siljemyrberget, en mil från Hammarstrand. Här tillverkar jag mathantverk utan tillsatser gjorda på lokala råvaror. Så som man gjorde innan allt behövde gå fort. Lägger kärlek bakom varje godis, saltpåse och syltburk. 

Jag hade en önskan om ett annat liv, jag ville jobba med mat och människor och jag vågade ta steget. Jag är inte framme än där jag drömmer om, att kunna ta emot gäster hemma på gården men jag är en god bit på väg!