Närproducerat mathantverk

Siljemyra Gård - småskalig, prisbelönt matproducent från östra Jämtland

Småskaligt mathantverk från jorden och skogen

Mathantverk är för mig motsatsen till industrin. Det är att tillverka produkter i liten skala där jag själv har kontroll på hela kedjan. 

Där jag tar tillvara på de smaker som råvarorna själva har utvecklat genom klimat, jordmån, bete och bonden eller odlarens erfarenhet och förädlar dem med kunskap och närvaro under hela processen. 

Mathantverk är att använda sig av gamla beprövade metoder att konservera och tillaga råvaror på ett sätt som passar idag. Att ta hjälp av de mikroorganismer som finns runt omkring oss för att skapa produkter med helt fantastiska smaker. Det är att låta saker och ting få ta tid. 

Det är att få använda min kreativitet och min kärlek till mat på bästa sätt och att sedan med stolthet kunna erbjuda dessa unika produkter till dig.


Exempel på mathantverk från Siljemyra Gård

Siljemyra Gårds sortimentet varierar hela tiden, utifrån årstid och lust! 

För aktuellt sortiment kontakta mig eller kolla om det finns en annons ut på Reko-ring Ragunda på Facebook.


Siljemyra Gård är flerfaldig medaljör i nordiska och svenska mästerskapen i mathantverk.


Förädling av frukt och bär

  • Marmelad (t. ex citrus, päron/ingefära, havtorn/apelsin)
  • Sylt (t. ex rött vin/kanel, lingon/havtorn, hirams svartvinbär)
  • Gele (t. ex rönnbär, röda vinbär, svarta vinbär)
  • Chutney (t. ex plommon)

Godis med smak och färg av riktiga bär & frukter

  • Gelégodis (t. ex hallon, äpple/kanel, lingonsurisar)
  • Hårda bräck
  • Lakrits

Mjölksyrade råvaror (fermenterade produkter)

  • Kimchi (salladskål, chili, vitlök, ingefära)
  • Surkål (med kummin)
  • Gyllenkål (vitkål med gurkmeja och ingefära)
  • Boston squash & bombay squash

Drycker

  • Saft (t. ex älgört/rallarros, jordgubb/rabarber
  • Glögg
  • Ingefärashot
  • Rabarbersirap

Övrigt

  • Örtsalt, ingefära/chilisalt
  • Inlagd sill (t. ex granskott/honung, citron/gräslök)
  • Charkuterier (korv, köttbullar)
  • Skaldjursröror
  • Kirskålspesto
  • Syltade kantareller/bönor/granskott
  • Fröknäcke

Kurser i korvstoppning med Maria Elf

Vid sidan av Siljemyra Gårds egen verksamhet utbildar jag också i korvtillverkning när tillfälle ges, bland annat i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Jag är utbildad vid Eldrimners yrkeshögskoleutbildning i mathantverk med inriktning charkuteri.